divendres, 10 de desembre del 2010

HURT - Johnny Cash vs. Trent Reznor

Hi ha versions que són un recurs fàcil per a tapar la manca d'imaginació i de creativitat passatgera. Però n'hi ha d'altres que reinterpreten l'original i aconsegueixen crear una cançó amb vida pròpia més enllà del seu original.

Aquest és el cas del tema d'avui, Hurt, un d'aquells que ja posa la pell de gallina el primer cop que l'escoltes i que, personalment, em fascina per l'aparent simplicitat de la seva melodia, la força del seu text i la intensitat dels seus acords, que bateguen amb la força d'un cor enrabiat.

Composada per Trent Reznor, líder de Nine Inch Nails, la cançó forma part de l'àlbum The Downward Spiral, que va suposar la consagració de la banda, a mitjans dels 90. Però si la cançó ha arribat a convertir-se en un himne, és gràcies a la versió que Johnny Cash va enregistrar poc abans de morir.

Malgrat que Cash i Reznor són dos músics que pertanyen a dues generacions tan diferents com els seus estils, country i rock industrial, resulta fascinant escoltar la cançó i veure com l'artista d'Arkansas conegut amb el sobrenom de "l'home de negre", amb la seva veu rugosa i experimentada, fa seva la cançó i hi afegeix un extra d'emoció tan sincer i autèntic, que sembla que Trent Reznor l'hagués escrit pensant en ell.

Però res més lluny de la realitat, a Reznor l'afalagava que Cash fes una versió d'un tema seu, però el preocupava que fos massa comercial. Per a Reznor, Hurt era un tema fosc i trist, una resposta creativa desesperada a un dels seus pitjors moments personals. Johnny Cash dóna un sentit nou a aquesta tristor i converteix el tema en una carta de comiat, en una mirada serena i retrospectiva a tota una vida, que intueix que és a punt d'arribar a la seva fi.

El temps va donar la raó a Reznor i la versió country de Cash va arribar als llocs més alts de les llistes, i el clip de la cançó, una breu i estètica biografia fílmica del cantant , dirigit per Mark Romarek va rebre nombrosos premis i va figurar entre els millors de 2004.

El líder de NIN va reconèixer que el primer cop que la va sentir, "la versió el va emocionar", però alhora "era una mena d'intrusió, com si algú entrés dins de la seva cançó més personal i li pispes la xicota als seus morros". Malgrat el recel inicial, Reznor va admetre que va ser un honor que Cash fes una versió del seu tema i que aquest èxit va suposar un punt d'inflexió important per a redreçar la seva carrera cap a l'èxit.

I hurt myself today / To see if I still feel / I focus on the pain /The only thing that's real / The needle tears a hole / The old familiar sting / Try to kill it all away / But I remember everything

What have I become / My sweetest friend /Everyone I know goes away /In the end/ And you could have it all / My empire of dirt / I will let you down. /I will make you hurt

I wear this crown of thorns / Upon my liar's chair/ Full of broken thoughts /I cannot repair / Beneath the stains of time / The feelings disappear / You are someone else /I am still right here

What have I become / My sweetest friend /Everyone I know goes away /In the end /And you could have it all / My empire of dirt / I will let you down. /I will make you hurt

If I could start again /A million miles away / I would keep myself /I would find a way

1 comentari: